Uit onderzoeken blijkt dat ongeveer 40% van de mislukte dekkingen/ inseminaties het gevolg is van slechte timing. Bepallen van de beste dag voor de dekking op basis van gedrag van de teef en reu, vaginale uitvloei, tolerantie reflex of “traditionele” 11de dag van de loopsheid is heel vaak niet genoeg. In geval van de dekking met de reu met heel goede sperma kwaliteit die meerdere dagen kan overleven, zou zo een gok kunnen lukken. Terwijl sperma van slechtere kwaliteit, gekoeld of ingevroren soms maar enkele uren kan overleven. In zo een geval moeten wij er zeker van zijn dat er rijpe eicellen aanwezig zijn in de baarmoeder tijdens inseminatie.
Schatting van de ovulatie tijdstip is cruciaal, niet enkel en alleen voor succesvolle dekking of inseminatie, maar ook voor de verder opvolging van de dracht en de bevalling. Dit kan met behulp van:
​
Progesteron is een geslachtshormoon dat door het corpus luteum in de eierstok geproduceerd wordt. Dit hormoon begint te stijgen voor de ovulatie, blijft hoog tijdens dracht (of schijndracht) om terug te dalen tot basaal niveau bij de bevalling. Progesteron bepalen van bloed is tot nu toe een standaard methode voor de opvolging van de cyclus en schatting van de ovulatie tijdstip.
Echografie van eierstokken - groei van follikels, ovulatie en ontwikkeling van corpus luteum kan ook opgevolgd worden op basis van echografisch onderzoek van de eierstokken. Jammer genoeg zou zo een onderzoek twee keer daags moeten gebeuren tijdens de loopsheid om heel betrouwbare resultaten te krijgen (als de enige methode). Meestal gebruiken wij echografie als hulpmiddel tijdens opvolging van de cyclus. Het is zeker de beste manier om veel afwijkingen van eierstokken en baarmoeder vast te stellen.
Vaginale cytologie (uitstrijkje) – een swab wordt in de vagina gebracht en op een draagglaasje uitgerold. Na de kleuring wordt het preparaat bekeken onder microscoop. Op basis van dit onderzoek kunnen wij de verhoorning van de vaginale cellen, die stijgen samen met de stijging van oestrogeen, beoordelen. Uitstrijkje wordt gebruikt als extra informatie bij de opvolging van de cyclus. Het helpt ook om infecties en sommige ziektes op te sporen.
Vaginoscopie - dat is een onderzoek van de vagina met endoscoop onder video begeleiding. Slijmvlies van de vagina verandert tijdens de cyclus: breidt uit en wordt vochtig als estrogeen stijgt, wordt droog en er zijn secundaire plooien aanwezig als estrogeen daalt.
Schatting van dekking tijdstip op deze manier wordt gebruikt als hulp middel want is heel subjectief - maximale plooien zijn verschillend tussen de teven en dagelijks onderzoek is nodig om veranderingen in het slijmvlies te kunnen vergelijken. Dankzij vaginoscopie kunnen ook enkele anatomische afwijkingen (bv. Septum, afsluiting, maagdenvlies) en symptomen van sommige ziektes ( bv. ontsteking, trauma, gezwellen) in beeld gebracht worden.
​